Ana içeriğe atla

Bölümümüz, İlköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8. sınıfları için Türkçe öğretmeni yetiştirmektedir. Türkçe öğretmenleri son yıllarda yurt dışında Türk dili ve Türk kültürü derslerinin yürütülmesinde okutman, uzman olarak görev yapabilmekte; yabancılara Türkçe öğretimi programlarında (yurt içi ve yurt dışında) özellikle Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde, ülkemizde ise Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde de Türkçe okutmanı olarak görev alabilmektedirler. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullar yanında, mezunlarımız kazandıkları uygulama avantajı sayesinde özel sektörde deneyim kazanmış olarak öne çıkmaktadırlar. 

Neden ASBÜ Kuzey Kıbrıs Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim görmeliyim?

Öğrencilere, KKTC'de Türkçe Öğretimi alanında mezun olmadan meslekî deneyim kazandıran tek devlet üniversitesi ve bölüm!

Bölümümüzden, mezun olan öğretmen adaylarımız, genelde bir gözlem ve bir de staj olmak üzere iki dersle öğretmenlik mesleğine adım atmaktadırlar. Biz okul gözlemi ve deneyimi şansını ikinci sınıfın başından itibaren dileyen ve kendini geliştirmek isteyen öğretmen adaylarına sunmaktayız.

Öğretmen adaylarımız, ikinci sınıfta tamamen gözlem; ikinci sınıfın ikinci yarısında ise gözlem+ders, gözlem+etüt çalışmaları yapmaktadır. Bu bizi diğer üniversitelerden farklı kılmaktadır. Bu bağlamda, okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız için çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi olan Ali-Veli okulu açılmıştır. Bu programda okuma yazma öğreten Türkçe Öğretmen adayları  fiili olarak 50 saatlik tecrübe kazanmışlardır. Bunun yanında bölüm birçok sosyal sorumluluk projelerini de gerçekleştirmiştir.

Bunun yanında, çeşitli İlkokullarda 5. sınıf öğrencilerinin derslerini gözlemlemiş ve onlara ders vermişlerdir. Mezuniyete kadar gönüllü öğrencilerimize, staj dersi hariç 100-150 saat arasında fiili olarak sınıf ortamında deneyim kazandırmaktayız. Bu kazandırdığımız deneyimleri mezun olduklarında diplomaları ile birlikte kendilerine taktim etmekteyiz.

Ayrıca, ASBÜ-TÖMER Yabancılara Türkçe Eğitimi Sertifika programından başarılı olan öğrencilerimiz yine fiili olarak 114 saat sınıf ortamında;  5,6,7 ve 8. sınıftaki öğrencilere Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği içerisinde yabancı öğrencilere Türkçe öğretmektedirler. Bu dersler hem yüz yüze hem de çevirim içi olarak yapılmaktadır. 

Tömer Sertifika

 

Salgın döneminde öğrenci ile iletişimde en iyi olan bölüm!

Öğrenci ile iletişimde sosyal medya araçları (özellikle whatsup) ve öğrenci bilgi sistemi (OBS) etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bölüm öğrencilerinin olduğu ASBÜ Kuzey Kıbrıs-Türkçe Öğretmenliği adlı grubumuz kurulmuş olup bu gruptan derslerle ilgili tüm duyurular yapılmakta ya da öğrencilerin akademik problemlerine hemen müdahale edilmektedir. Öğrencilerin bu uygulamadan memnun oldukları gözlemlenmiştir.

Sosyal aktivite ve kulüp faaliyetlerinde en iyi olan bölüm!

Öğrencilerimizin sosyal etkinlik yapabilmesi için bölüme ait Türkçe Kulübü kurulmuş olup kulübümüz, bir sempozyum, bir çalıştay ve 30’a yakın akademik ve sosyal etkinlik düzenlemiştir. 2019 yılında ASBÜ-KAM ile “I. Uluslararası Kıbrıs’ta Osmanlı Öncesi Türkler” konulu bir sempozyum düzenlenmiştir. Bu sempozyumun düzenlenmesinde Türkçe öğretmen adaylarımız etkin bir şekilde görev almışlardır.

Yunus Emre Afişi

Bunun yanında bölümümüz başta TİKA olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, TÜRKSOY vb. kurumlar olmak üzere birçok kurum ile ortak etkinlikler yapmıştır.

Türkçe Kulübü Yunus Emre Yılı Etkinliği

2021-2022 Öğretim yılında mezun olan öğrencilerimiz arasından iki öğretmen adayımız, Ali-Veli Okulu yanında ASBÜ-TÖMER Yabancılara Türkçe Öğretimi sertifikasına sahip olmaları nedeniyle yaklaşık olarak 200 saatlik sınıf ortamı deneyimi ile mezun olacaklardır.

Mezunlar

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.